Kleine kinderen die nog niet naar school gaan of net naar de kleuterschool gaan begeven zich in een levensfase waarin ze zich ontwikkelen om over een tijdje te kunnen leren. Het kind ontwikkelt namelijk eerst ‘de voorwaarden’ om te kunnen leren. Elk kind dat ik opvang staat centraal als eigen individu, mag 100% zichzelf zijn en zijn eigen fantasie en belevingswereld creëren en ervaren. We beleven de seizoenen gezamenlijk door zo veel mogelijk buiten te zijn.

In mijn ogen is het belangrijk om te kunnen spelen door middel van imiteren, spel, ritme en beweging en heel veel buiten zijn. Spelen naar behoefte van elk individueel kind. Gewoon sensaties ervaren, patronen herkennen, vloeiende overgangen waarnemen en herkennen, relaties en verbanden leggen zijn voor hele kleine kinderen belangrijke vaardigheden die door middel van vrij spel tot uiting komen en zich manifesteren in de ontwikkeling van een kind. Voor een kind moet er tijd zijn om op te laden en te ontladen. Daar pas ik me dan ook op aan bij het zien van elk kind.
Kinderen die bij De Toverfee komen kunnen daarom veilig en ontspannen kind zijn. Aspecten die op school aan de orde komen, laat ik aan de school over wanneer een kind daar aan toe is (schoolrijp/leerrijp is). Ik zal dat ook niet sturen of stimuleren.. Spelen bevordert de gezonde ontwikkeling van een kind en door mijn aanbod van activiteiten gericht op het kind komt de ontwikkeling op natuurlijke wijze tot stand.

Vrijheid, eigenheid, intrinsieke motivatie vind ik heel erg belangrijk voor elk individu, ongeacht hoe oud we zijn. In mijn werk wil ik kinderen de vrijheid geven zelf te beslissen waar ze aan toe zijn, wat voor hen op het moment urgent is. Ik probeer niet bewust een kind te vormen wie hij/zij is, want ik wil dat het kind zichzelf vormt door te doen, te ervaren en te voelen wie hij/zij is. En het leven te mogen leven in zelfvertrouwen en vol zelf compassie. Kinderen doen dingen als zij er klaar voor zijn. Wanneer zijn zij klaar? Ik denk, als zij uit zichzelf nieuwsgierig worden. Ik ben daarom kind volgend en benieuwd waar elk kind op zijn moment nieuwsgierig naar is.

Het is tijd voor avontuur. Loop naar buiten en zoek een tak of stok. Kies hem met zorg uit en hij kan alles worden wat je maar wilt: een zwaard om tegen draken te vechten, een spoorzoekersstok om achter geheimzinnige wezens aan te sluipen, een toverstaf om mee te toveren of een bezemsteel die je naar andere werelden transporteert.

Jo Schofield & Fiona Danks uitgeverij Christofoor. 

Natuur beleving staat centraal bij Gastouderopvang de Toverfee. In de natuur kom je bij jezelf, ga je terug naar de basis. In de natuur zul je je vermaken met stokken, zand, water, bladeren, eikeltjes. Elk seizoen is een nieuwe beleving in de natuur.

In het voorjaar hoor je de liederen van de vogels. De Merel luistert heel goed naar de aardwormen in het gras en eet deze op. Ook zie je de prachtige sprongen van een eekhoorn door de bomen, bijvoorbeeld de bloeiende Esdoorn. En hoe mooi is het om in het voorjaar een vlinder te zien vliegen die een hele winter lang in een cocon heeft gezeten en daar als rups in is gekropen?

In de zomer ontwaken de insecten en kun je de bijen pollen zien zitten om de pootjes van een bij. Vlinders vliegen in de zomer ook vaak boven brandnetels, ze leggen eieren op het blad. Ook het gras heeft bloemen, de pluimen in het gras, zijn hun bloemen. In de zomer worden de bladeren van de Esdoorn al heel donker groen en zijn de bloemen al afgevallen. De egel krijgt jongen in de zomer, heel lief. Egeltjes leven niet alleen in het bos, maar ook bij mensen in de tuin. Je kunt speciale egeltjes huisjes maken. Egeltjes eten slakken, dat is weer fijn voor de moestuin, want daar eten slakken alles op.

In de herfst zie je de trekvogels, vruchten, kastanjes en paddenstoelen.  De bladeren van de Esdoorn zijn inmiddels helemaal geel, oranje en rood. Deze boom is prachtig om te volgen. De vleugeltjes kent iedereen wel, die plak je op je neus. De merel pikt nog steeds wormen uit de grond, de merel trekt niet weg.

In de winter hoor je het zingen van de wind, zie je de lage horizon en kun je water in ijs zien veranderen. De Esdoorn heeft al lang zijn bladeren laten vallen, maar her en der hangen er nog wat vleugeltjes. De boom houdt winterrust, de sneeuw op zijn takken vindt hij ook niet vervelend. De merel zit op een lage tak in de Esdoorn. Ze zoeken naar insecten in de spleten van de boom. Hazen rennen door de bossen, over grasvelden en door het sneeuw, zij hebben een dikke wintervacht. Onder de sneeuw leven de muisjes en soms kun je hun sporen nog zien.

Voor mij is heel belangrijk om een gastouderopvang als de Toverfee op te richten en daardoor de kinderen een essentiële bijdrage te bieden die zij voor altijd in hun leven meenemen. Ik kijk naar elk individueel kind en zijn of haar behoefte. Ik zal elk kind daarin volgen en niet sturen. Ik laat kinderen vrij en zie hen in hun hele zijn. Probeer hun innerlijke vuur te laten bestaan en zal de intrinsieke motivatie van een kind zeker niet beïnvloeden. Een kind mag bij zichzelf blijven en zijn wie die is.

Inspiratie voor de activiteiten die we ondernemen haal ik vooral uit mezelf, maar ik lees ook veel boeken en publicaties. Hierbij een kleine greep:

 • Opvoeders en Huttenbouwers van de makers van Kind;
 • Kaboutersoep en wonderblaadjes van Ity Busstra (A3boeken);
 • Het bos boek van Jo Schofield en Fiona Danks (Christofoor);
 • Outdoor van Jo Schofield en Fiona Danks (Christofoor);
 • Op zoek naar het verloren geluk van Jean Liedloff (Pantarhei);
 • Antroposofie een kennismaking van Henk van Oort (Christofoor);
 • Anders omgaan met kind en school van Maarten Ploeger (Christofoor);
 • Maja’s vier seizoenen van Ploegsma in samenwerking met Natuurmonumenten;
 • Ruimte voor Natuur en Kinderen (www.springzaad.nl);
 • Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (www.vrijeopvoedkunst.nl);
 • Antroposofisch Leven (www.antroposofischleven.nl);
 • Antroposofie en het kind (www.antroposofiekind.nl);
 • Groen Pedagogisch Adviescentrum (www.kind-en-natuur.nl);
 • De vrijheid van de Sudbury Valley school van Daniel Greenberg (Brave New Books);
 • Free to Learn van Peter Gray (Basic Books);
 • Het gedwongen onderwijs voorbij (Peter Hartkamp).

Ik ben tevens lid van de volgende verenigingen:

De Vereniging voor Vrije Opvoedkunst (VOK)

En Brabants Landschap, de natuur dichtbij huis.