Je kunt opvang afnemen voor zowel halve dagen als hele dagen.

In principe is de opvang geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar oud. Een maximale leeftijdsgrens is er niet. Voor mensen die thuisonderwijs geven is het natuurlijk ook mogelijk om deel te nemen aan het natuurprogramma. Ook als je kindje al 4 jaar is geweest.

De start locatie is mijn huis, zie contact voor meer informatie.
Hier breng je je kindje in de ochtend naartoe, dit is het verzamelpunt.
We doen de overdracht hier als je je kindje brengt en als je je kindje weer ophaalt.

Brengen gelieve tussen 7:45 uur en 8:30 uur.

Het natuurprogramma (ochtend)

Het natuurprogramma vindt op dit moment plaats in de ochtend van maandag tot en met donderdag.
Een groot deel van de ochtend ga ik met de kinderen naar de openbare natuurgebieden in Denbosch en omgeving. Alles is op fietsafstand. Veel van mijn activiteiten vinden plaats in de Biessertpolder en de Moerputten, deze gebieden liggen vlakbij mijn huis. De activiteiten en wandelingen ontwerp ik zelf en sluiten aan op de verschillende ontwikkelingsfase van de kinderen.

In de natuur houden wij ons bezig met de seizoenen, natuurgebonden materialen, natuur spellen en een picknick / lunch in de natuur. Ik zal zelf het brood bakken en mee nemen als we naar buiten gaan. Ook krijgen de kinderen een biologisch soepje.
We zullen sporen zoeken, hutten bouwen, insecten zoeken, zaadjes volgen, planten bekijken, bessen bekijken, kruiden zoeken. Ook zullen we grote dieren opzoeken op boerderijen.

Ik doe in principe alles op de fiets met de kinderen, ik heb verschillende fietskarretjes die voldoen aan de veiligheidsnormen.

Lees hier mijn blog over het Natuur Programma bij De Toverfee.

Het middagprogramma

Het middagprogramma is op dinsdag en woensdag. Je kunt het middagprogramma alleen volgen wanneer je een hele dag opvang afneemt.
In de middag blijf ik in en rondom mijn huis i.c.m. de Biessertpolder. Een zeer groene omgeving gelegen bij het groene en bosrijke recreatiegebied het Engelermeer, zorgboerderij de Locatie en stadsboerderij De Bossche Hoeve.
Het is mogelijk een middag dutje te doen in een van mijn kinderopvang bedjes. In de tuin bij mijn huis heb ik een fijne moestuin en in mijn tuin is veel eetbaar. Er is een modderkeuken, zandbak, grasveldje, zelf gebouwde tipi van bamboe en klimop en een aantal fruitbomen. Er zijn fietsjes en andere buiten speel toestellen. Ook thuis zullen we met natuurlijke materialen werken. Kinderen kunnen een hand en voet massage krijgen als zij onrust voelen of deze anderszins nodig hebben.

Tussen 17:00 uur en 17:30 uur mag je je kindje(s) weer ophalen. Gelieve niet na 17:30 uur ophalen.

 

 

 

Praktisch voor het natuurprogramma
Ik zoek veilige en openbare plekken op. En ik ben in het bezit van een EHBO diploma. Ook bezit ik kennis van de natuur, wat zijn de gevaren en waarom, wat is veilig en hoe dan.
Er is een draagzak en (bolder)kar aanwezig voor kindjes die eventjes niet willen lopen. We zullen niet in het water gaan mocht er water in de buurt zijn.

Brengen: tussen 7:45 en 8:30 uur
Ophalen ochtend tussen 12:00 uur en 12:30 uur
Ophalen middag tussen 17:00 uur en 17:30 uur (gelieve niet na 17:30 ophalen).

Het programma rooster is vooralsnog onder voorbehoud. 

 

Weet je wat er op een klein vierkantje in een bos allemaal te vinden is?

Niet alleen wormen eten bladeren. In een loofbos vond iemand op een klein oppervlak van één vierkante decimeter heel wat kleine beestjes:

  • 3 pissebedden
  • 12 duizenpoten en miljoenpoten
  • 23 insecten en hun larven
  • 120 wormen
  • 217 springstaarten
  • 635 spinnetjes en mijten
  • 63.000 aaltjes
  • 30.000.000 bacteriën.

 

Om een impressie te krijgen van wat wij allemaal beleven tijdens een ochtend in de natuur kun je mijn Facebook Pagina ‘Natuur Opvang  De Toverfee’ volgen.